Nye perspektiver på fænomenet hørg
kan arkæologien bidrage til tolkning af sakrale stednavne?
Foredrag ved Laurine Albris
Foredraget diskuterer om vi kan forbinde skandinaviske førkristne sakrale stednavne med arkæologiske fund. Arkæologi og stednavne repræsenterer to meget forskellige typer kildemateriale med hver deres metodiske problemer, men deres individuelle styrker betyder, at de sammen har potentiale til at kunne give os en bedre forståelse af førkristen religion.
Et centralt spørgsmål er forholdet mellem terminologi og de religiøse eller rituelle steder og aktiviteters art. Vi ved sjældent præcis hvilke ord, der er relateret til hvilken slags kultplads – og dette kan have varieret mellem områder og perioder.
Med udgravninger og metaldetektorfund har vi gennem de sidste 20-30 år fået kendskab til et stigende antal lokaliteter, der kan tolkes som rituelle eller religiøse, og som er knyttet topografisk til kendte sakrale stednavne. Her står vi dog over for et kronologisk problem: kan vi antage at aktiviteter og stednavnedannelser er samtidige? Det kræver en dybere forståelse af både stedernes biografier og skiftende terminologier i et langtidsperspektiv.
I foredraget bliver disse problemstillinger illustreret gennem en diskussion af nye fund fra Harreby i Sønderjylland og en mulighed fra Sorte Muld på Bornholm.
Find vej
Alle møder i Selskab for Nordisk Filologi afholdes på Søndre Campus/KUA. I hvilket lokale fremgår under det enkelte møde.
Kort over Søndre Campus
Vil du deltage online?
Foredragene kan også følges online via Zoom. Send en mail til snf@hum.ku.dk for at få et link.